آشنایی با روش های تمرین لحن در فن بیان
لازمه ی موفقیت در عصر ارتباطات دنیای امروز داشتن فن بیان قوی است. فن بیان متشکل از عوامل گوناگونی است که مهمترین آن لحن بیان است. تمرین لحن در فن بیان به سخنران این قابلیت را می دهد که به راحتی سایر تکنیک های لازم برای داشتن یک نطق تاثیرگذار را نیز پیاده کند. با توجه به اهمیت این مبحث، این مقاله به آموزش تمرین لحن بیان اختصاص یافته است. با مسیر رشد همراه باشید.
منظور از لحن بیان چیست
زمانی می توان یک سخنرانی را تاثیرگذار دانست که گوینده بتواند به درستی مفاهیم مورد نظر را به مخاطب انتقال دهد. لحن بیان در واقع همان انتقال شفاف مطالب است به گونه ای که مخاطب بدون هیچ ابهامی به نتیجه ی مورد نظر دست یابد. بسیاری لازمه ی موفقیت در سخنرانی ها را در نزدیکی منطق سخنران به مخاطب می دانند. گاهی سخنرانان به علت نداشتن دانش کافی در حین سخنرانی از لحن های یکنواخت و کسل کننده، تهاجمی، طلبکارانه و … استفاده می کنند. این قبیل لحن ها پیامدی جز خستگی و یا زدگی مخاطب ندارد. از این رو لازم است که یک سخنران برای تبدیل شدن به سخنران موفق و واقعی اقدام به تمرین لحن در فن بیان کند.
بسیاری از سخنوران در اجرای صحیح لحن در بیانات خود با مشکل روبرو هستند به همین دلیل در زیر راهکارهایی برای تقویت لحن ارائه می شود که مطالعه و تمرین آن خالی از لطف نیست.
-
اولین تمرین لحن در فن بیان قصه گویی است.
اصولا مخاطب قصه ها کودکان هستند و چون کودکان درک عمیقی از مطالب ندارند لازم است به ساده ترین و روان ترین حالت ممکن داستان روایت شود. این امر به ساده گویی و داشتن یک لحن روان و سلیس کمک وافری می کند. همچنین خواندن شاهنامه از جمله مواردی است که به تاثیرگذاری لحن کمک می کند زیرا در شاهنامه خوانی، خواننده مجبور به تجربه احساسات گوناگون و بروز آن در گفتار است.
-
یکی از راهکارهای مهم دیگر ضبط صدا و شنیدن مجدد آن است.
هیچ کس به اندازه خود انسان نمی تواند مشکلات لحن بیان را شناسایی کند. پس می توان مهمترین تمرین لحن در فن بیان را ضبط اخبار یا پادکست و گوش دادن آن دانست. این امر به مرور زمان می تواند میزان پیشرفت را به خوبی نشان دهد.
- از آنجایی که داشتن یک کلام آهنگین با فراز و فرودهای تعریف شده به تاثیرگذاری یک لحن کمک زیادی می کنند لازم است که سخنرانان خود را به خواندن شعر و متن های ادبی عادت دهند.
-
تمرین لحن در فن بیان می تواند به صورت خاطره گویی باشد.
وقتی فرد بتواند رویدادهای روزانه خود را با انتخاب بهترین لحن و کلمات بیان کند می تواند در سخنرانی و یا گفتگوهای گوناگون به خوبی هر گونه مخاطبی را تحت تاثیر قرار دهد.
-
لحن بیان مجموعه ای از تن صدا، ادا و … است
به همین منظور به افراد تازه کار تقلید از لحن صدای دیگران توصیه می شود. در این قبیل تقلیدات فرد می تواند با مکان های صحیح مکث، تنفس، بلند خوانی و … آشنایی پیدا کند.
-
آنچه یک لحن را دلنشین می کند گرمی صدا است.
صدا به چگونگی خروج کلمات از حلق اشاره دارد و امری جدا از زیبایی ژنتیکی صدا است. قبل از هر سخنرانی لازم است که سخنران صدای خود را گرم کند.
-
شمرده حرف زدن از موارد دیگر تمرین لحن در فن بیان است
که به ادای درست کلمات و مفهوم بودن کلام کمک می کند.
دکتر مهدی اشرف زاده مدرس فن بیان | مسیر رشد
دیدگاهتان را بنویسید