مهارت تندخوانی در مطالعه
تندخوانی و فواید آن
زندگی همچون سبدی است که مهارتهای گوناگونی را در خود جای داده است. مهارتهایی که هر کدام اصول، روش و نوع خود را دارد. یکی از این مهارتهای زیبا، مهارت تندخوانی است. کلمهی تندخوانی از دو قسمت تند و فعلی از خواندن تشکیل شده است یعنی خواندن سریع و سرعتعمل در آن نقش پررنگی دارد. مهارتی است که هر چند در نگاه اول ساده به نظر برسد و فرض کنید هر کسی آن را بلد است، اما انواع مختلفی دارد. ممکن است که شما به صورت چشمی چند بیت شعر را بخوانید نامش را تندخوانی سریع بگذارید. یا حتی ممکن است بعد از خواندن دقیق مطلبی، مثلا فردی برای امتحان فردایش درسی را به طور مفصل خوانده است و قبل از شروع امتحان یکبار روخوانی میکند و میگوید قبل از امتحان برای تثبیت اطلاعاتم تندخوانی دورهای کردهام و اینکه برای خاطر جمعی خود اینکار را کرده است. قبل و بعد از خواندن کتابی تندخوانی مروری توصیه میشود. ممکن است از خودتان بپرسید تندخوانی مروری قبل و بعد به چه دردی میخورد؟ باید بگوییم که قبل از خواندن، شما با نگاه و تندخوانی مطالب سرنخهایی از مطالب کتاب دست شما میآید و یا حتی ممکن است بعد از این مرور سریع قبل از شروع کتاب، آن کتاب را لایق خواندن ندانید. این کار بیشتر در کتابخانهها انجام میشود که شما قصد دارید کتابی را امانت بگیرید و برای خواندن انتخاب کنید. اما فواید تندخوانی بعد مطالعه کتاب چیست؟ بعد از خواندن عمیق و مفصل کتاب شما با روخوانی سریع که بعد انجام میدهید اطلاعات خودتان را در حافظه ثبت میکنید و شاید قسمتهایی از متن کتاب را که متوجه نشده بودید برای شما جا افتادهتر میشود. مثلا اگر شما یک کتاب رمان را تمام کردهاید و اواسط متن موضوعی برایتان روشن نبود بعد از خواندن کامل، با دانستن پایان داستان وقتی با تندخوانی مروری به آن متن میرسید موضوع را میفهمید. با سایت راه رشد همراه باشید.
تندخوانی و صرفهجویی در وقت
خداوند به شما هر روز هشتاد و شش هزار و چهارصد ثانیه هدیه میدهد، هدیهای که بعد از تمام شدن وقت به هیچ وجه دیگر نمیتوانید آن را دوباره طلب کنید و پس بگیرید. اگر به حرف دانشمند معروف که گفته است اگر شما قدر وقت را میدانستید هرگز کفش بند دار نمیخریدید تا وقت حتی برای بستن بند کفش هدر رود، توجه کنیم ارزشمند بودن زمان را درک میکنیم. با دانستن مهارتهایی که باعث میشود از وقتمان استفاده بیشتری کنیم دارای مزیتی است که درک آن به معرفت عمیق نیاز دارد. مهارت تندخوانی، مهارتی است که به ما هدیهای به ارزشمندی زمان میدهد، این مهارت را با نگاه سرسری بدون تمرکز اشتباه نگیرید، در خواندن سریع باید حواستان کامل جمع باشد و همزمان درکی هم از مطالب داشته باشید. افرادی که کندخوانی میکنند در اغلب موارد از حواسپرتی هنگام مطالعه و عدم تمرکز کافی شکایت دارند. اما افرادی که تندخوانی میکنند خیلی کم دچار این گونه مشکلات میشوند و شکایتهای کمتری از این چالشهای مطالعاتی دارند و وقتی متنی را با سرعت میخوانید حدود هشتاد درصد حواستان پی مطالبی است که میخوانید زیرا که فاصلهی مکث متنی که در حال خواندن هستید و متن جدیدی که میخواهید بخوانید بسیار کم است. بدینگونه مغز فرصتی برای پرت شدن حواس غیر اصل مطلب ندارد. نصف بیشتر یادگیری بر میزان تمرکز ما هنگام مطالعه بستگی دارد پس میتوانیم نتیجه بگیریم که از فواید تندخوانی این است که رابطهی غیرمستقیم بر میزان یادگیری دارد، چرا که با اینکار تمرکزمان را به هدر نمیدهیم و با بالا رفتن تمرکز یادگیری افزایش پیدا میکند. مغز مثل ماشینی است که بستگی دارد که ما چگونه از آن استفاده کنیم. هرچه با مهارت بهتر از این ماشین هوشمند استفاده کنیم بازدهی آن بیشتر خواهد بود.
تکنیک موثر مهارت تندخوانی
پنجاه درصد از مهارت تندخوانی این است که شما آن را بلد باشید و پنجاه درصد دیگر آن به این بستگی دارد که یاد بگیرید چه زمانی از آن استفاده کنید. اگر در حال مطالعه درسی مانند ریاضی یا فیزیک هستید خواندن سریع توصیه نمیشود چرا که فرمولها و مسائل به یادگیری قدم به قدم نیاز دارد. اما برای مرور آنها اگر زمان محدودی در اختیار دارید، بهترین روش خواندن تندخوانی است. به طور کلی کتاب خواندن لذت بخش است و با درست خواندن این لذت چند برابر میشود. کسانی هستند که با کند خواندن حوصلهشان سر میرود و زود خسته میشوند و خواندن را در نیمه رها میکنند. در مقابل، خواندنی که با سرعت و دقت انجام شود، شما را در مطالعه غرق میکند. و معمولا کسانی که با این روش مطالعه میکنند تا پایان کتاب از مطالعه دست نمیکشند. به یاد داشته باشید که اگر چیزی را بخوانید و یادگیری از آن نداشته باشید یا چیزی در ذهن شما ثبت نشود، به هیچ دردی نمیخورد و فایدهای ندارد. حتی اگر به صورت خیلی تند متنی را نگاه میکنید سعی کنید کلمات کلیدی را حداقل به ذهن خود بسپارید. سرعتعمل، در کنار دقت و تمرکز از اصول اساسی هستند. اصولی که اگر رعایت شوند میتوان نام آن را مهارت تندخوانی بگذاریم.
دکتر مهدی اشرف زاده مدرس تندخوانی وروش های مطالعه | مسیر رشد
دیدگاهتان را بنویسید